Pe 30 ianuarie, crestinatatea cinsteste pe Sfintii Trei Ierarhi: Sf. Vasile cel Mare (+379), Sf. Grigorie de Nazianz sau Teologul (+389) si Sf. Ioan Hrisostom sau Ioan Gura de Aur (+407).
Contemporani, dupa cum arata datele trecerii lor intru Domnul, prieteni si colegi de studii, Sf. Trei Ierarhi sunt cele trei varfuri ale Bisericii Ortodoxe care au intrecut cu inaltimea lor pe multi si, ca niste apostoli, au stralucit, de indata, in lume, dupa acea lunga perioada cumplita a persecutiilor care a durat aproape 300 de ani.
In primul rand, este una dintre marile sarbatori ale Ortodoxiei, de o autentica traire spirituala si culturala, iar in al doilea rand, Sfintii Trei Ierarhi au devenit - din anul 1936 - protectori ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume, prin hotararea luata la Atena de primul Congres al profesorilor de Teologie.
Acesti mari dascali si ierarhi ai lumii reprezinta personalitati proeminente ale epocii patristice, prin felul cum au reusit sa intrupeze autenticul vietii crestine, de la subtilitatile complexe ale mintii, menite sa clarifice tainele lui Dumnezeu, pana la aspectele de ordin social cauzate de nedreptatile existente in acea epoca.
Vastul lor orizont intelectual si spiritual I-a facut cunoscuti si apreciati in intreaga lume crestina, devenind modele de urmat pentru tinerii crestini dornici de a-si impodobi sufletul cu alese virtuti crestine si de a-si imbogati mintea cu cele mai folositoare invataturi atat in domeniul stiintelor teologice cat si in domeniul stiintelor laice.
Crestini convinsi, din familii crestine cu mame deosebite, Sfintii Trei Ierarhi s-au adapat din intelepciunea celor mai vestite scoli ale timpului (Alexandria, Antiohia, Constantinopol), insusindu-si, pe langa intelepciunea filozofiei pagane, o bogata cultura teologica. Seriozitatea, inteligenta si profunzimea gandirii le-au dobandit urmand cele doua cai: calea Bisericii si a scolii.
Aleasa educatie primita in familie, trairea religioasa prin frecventarea cu regularitate si pietate sfanta a bisericii si dragostea pentru studiu au contribuit la formarea caracterului si a personalitatii acestor mari dascali ai Bisericii stabilind o importanta legatura necesara si astazi intre instructia scolara si educatia religioasa.
Viata si activitatea Sfintilor Trei Ierarhi au notele unei slujiri integrale pentru Biserica si pentru societatea umana. Prin tot ceea ce au scris, au invatat-o si au realizat, au contribuit la inaltarea plenitudinii Bisericii Mantuitorului Iisus Hristos si la un nou mod de manifestare in slujirea omului.